Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

H Ευρωβουλή ζητά την απελευθέρωση της Τιμοσένκο



Έκκληση την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, απηύθυνε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  


Σε ψήφισμά της η Ευρωβουλή «απευθύνει έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων στην Ουκρανία που έχουν καταδικαστεί για πολιτικούς λόγους, ανάμεσά τους στελέχη της αντιπολίτευσης».  

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ουκρανικές Αρχές «να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων της Τιμοσένκο, του Λουτσένκο και του Ιβατσένκο, να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο κατάλληλο νοσοκομείο, το δικαίωμα να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους χωρίς περιορισμούς και το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις συγγενικών ή άλλων προσώπων».   

Ο Γιούρι Λουτσένκο και ο Βαλερί Ιβατσένκο έχουν διατελέσει αντίστοιχα υπουργός Εσωτερικών και υπουργός 'Αμυνας στην κυβέρνηση της Τιμοσένκο.  

Η Τιμοσένκο έχει καταγγείλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη φυλακή στην οποία κρατείται από τον Αύγουστο του 2011, καταδικασθείσα σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας  

Το Ευρωκοινοβούλιο στην απόφασή του εκφράζει τη λύπη του για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τιμοσένκο και ζητεί από τις ουκρανικές Αρχές τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαστικής επιτροπής, που θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των δικών της Τιμοσένκο και των υπουργών της.  

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία θα φιλοξενήσει μαζί με την Πολωνία το Euro-2012 από τις 8 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες είτε να δείξουν καθαρά ότι γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα και να επιδιώξουν να συναντηθούν με πολιτικούς κρατουμένους είτε να παρακολουθήσουν τους αγώνες ως ιδιώτες και όχι ως πολιτικά πρόσωπα».  

Η ΕΕ και πολλά μέλη της έχουν προειδοποιήσει με πολιτικό μποϊκοτάζ του Euro 2012.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.