Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η Τουρκία στέλνει ξανά στη φυλακή την Λεϊλά Ζανά



Σε κάθειρξη 10 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε η βουλευτής του τουρκικού Κοινοβουλίου Λεϊλά Ζανά, η οποία κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή στον κουρδικό ένοπλο αγώνα και διάδοση προπαγάνδας σε ομιλίες και συνεντεύξεις της.



Η κουρδικής καταγωγής πολιτικός καταδικάστηκε ερήμην για παράβαση του τουρκικού αντι-τρομοκρατικού νόμου. Την απόφαση πήρε δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, επικαλούμενο το άρθρο 314 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

Η 51χρονη Ζανά, η οποία έχει περάσει μια δεκαετία στην φυλακή, το διάστημα 1994-2004, μαζί με άλλους τρεις Κούρδους πρώην βουλευτές, για συνωμοσία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε καταδικαστεί πάλι στην ίδια ποινή 10ετούς κάθειρξης το 2008.

Τότε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει την απόφαση, για διαδικαστικούς λόγους.

Η Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Τουρκία για το μέλλον του κουρδικού λαού.

Σε συνέντευξή της το περασμένο φθινόπωρο στο δίκτυο Rudaw της Δανίας, είπε ότι οι Κούρδοι δεν ζητούν απλώς αυτονομία, αλλά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποφασίσει αν επιθυμεί ομοσπονδιακό σύστημα, αυτονομία ή απόσχιση από την Τουρκία.

Αν και τάσσεται κατά της βίας και υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος, σε ομιλία της, στις αρχές του χρόνου, είπε ότι «τα όπλα είναι ασφάλεια για τους Κούρδους», δήλωση που θεωρήθηκε εμπρηστική.

Οι δικηγόροι της αναμένεται να ασκήσουν και πάλι έφεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Ακόμη και αν κριθεί ένοχη εκεί, δεν θα φυλακιστεί, διότι ως βουλευτής εκλεγμένη τον Ιούνιο του 2011 με την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος BDP, έχει ασυλία. Οπότε, η ποινή δεν θα μπορεί να εκετελεστεί πριν από τις επόμενες εκλογές, το 2015.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.