Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010


Στην τελική φάση εισήλθε πλέον η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα ενισχύσει τις τράπεζες με 10 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υποχωρήσει η κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή ενημερωτικό σημείωμα για νομοθετική διαβούλευση, με τα βασικά σημεία του υπό κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «Με το σχέδιο νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου θεσμού για τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, παράρτημα 2, του μηχανισμού στήριξης που έχει υπογράψει η Ελληνική Δημοκρατία, ν. 3845/2010», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σήμερα (Δευτέρα) κατέθεσε επίσης ενημερωτικά σημειώματα για νομοθετική διαβούλευση και των υπό κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν στη
Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίο.

Στα γενικά στοιχεία το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου τα εξής:

  • Ο σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο) είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων.
  • Το Ταμείο δεν θα στηρίζει τη ρευστότητα, η οποία θα παρέχεται σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
  • Τα ίδια κεφάλαια θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο και σύμφωνα με κανόνες που θα εξειδικευθούν περαιτέρω στη νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου.
  • Η συμμετοχή στο Ταμείο θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.
  • Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης τους υπό την αιγίδα του Ταμείου, κατ' εφαρμογήν των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.
  • Το Ταμείο θα ιδρυθεί με ειδική ελληνική νομοθεσία.
  • Προβλέπεται αρχική επταετής διάρκεια. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου η κυριότητα του Ταμείου περνά στο Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι το ύψος της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.
Στο κεφάλαιο που αφορά τα κεφάλαια του Ταμείου αναφέρεται ότι «Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται με ποσό 10 δις ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση από πηγές προερχόμενες από το κοινό πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος ζημιών αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση ως κύριος μέτοχος του Ταμείου. Η αγορά των προνομιούχων μετοχών του Ταμείου θα γίνει τοις μετρητοίς».

IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.