Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι Έλληνες βλέπουν την περισσότερη τηλεόραση στην Ευρώπη.



Η σχέση του Έλληνα με τον καναπέ και τον τηλεοπτικό του δέκτη είναι γνωστή και ιδιαίτερη. Μια έρευνα, όμως, έρχεται να πιστοποιήσει του λόγου το αληθές.


Όπως σημειώνει το Vima.gr τα στοιχεία έδωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής της SES Italia και αρμόδιος για την Ελλάδα κ. Πιέτρο Γκουεριέρι.


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Satellite Monitor του διεθνούς παρόχου δορυφορικών υπηρεσιών SES Astra, ο μέσος όρος ημερήσιας τηλεθέασης στην Ελλάδα φτάνει τις 4 ώρες και 12 λεπτά, όταν στην Ευρώπη κυμαίνεται σε 3.55' και παγκοσμίως σε 3.17'!

Η έρευνα δείχνει ότι την περίοδο 2012-13 η λήψη δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 70.000 συνδέσεις, ενώ καλύπτει σήμερα συνολικά 770.000 νοικοκυριά.


Η χρήση υπηρεσιών IPTV (μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων) αυξήθηκε κατά 30.000 οικιακούς χρήστες και καλύπτει σήμερα 110.000 νοικοκυριά.


Μειώθηκαν τα νοικοκυριά


Το επίσης εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι μειώθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα. Για το 2013 η έρευνα βρίσκει 3,8 εκατ. οικιακούς χρήστες (τα 2,9 εκατ. στην επίγεια τηλεόραση). Ωστόσο, το 2011 τα νοικοκυριά που ελάμβαναν σήμα ξεπερνούσαν τα 4 εκατομμύρια (τα 3,3 εκατ. στην επίγεια τηλεόραση, 700 χιλιάδες στη δορυφορική και 80 χιλιάδες σε IPTV).


Από την άλλη η αγορά της ψηφιακής τηλεόρασης αναπτύσσεται σταθερά. Το 2013 έφτασε τα 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά (2,1 εκατ. επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, 770 χιλιάδες δορυφορική και 110 χιλιάδες IPTV), όταν το 2011 έφτανε μετά βίας τα 2 εκατομμύρια.

Πάντως, το 2013 η έρευνα βρήκε 800 χιλιάδες νοικοκυριά που ελάμβαναν ακόμη αναλογικό σήμα λόγω της καθυστέρησης της οριστικής μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Στο μεταξύ, σχεδόν μισό εκατ. νοικοκυριά απολαμβάνουν υψηλής ευκρίνειας σήμα, με τη διείσδυση του δορυφορικού σήματος HD να φτάνει το 61% στην ελληνική αγορά.


Περισσότερες επιλογές 


Σύμφωνα με τον κ. Γκουεριέρι, οι καταναλωτές σήμερα ζητούν περισσότερες επιλογές, υψηλότερη ποιότητα, μεγαλύτερη ποικιλία και τη δυνατότητα να βλέπουν τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα σε κάθε συσκευή (κινητό, tablet κτλ.). Άλλωστε η εταιρεία προβλέπει ότι το 2017 κάθε νοικοκυριό θα βλέπει τηλεόραση σε επτά συσκευές - κινητές ή μη.


Ο γενικός διευθυντής της SES Italia υπογράμμισε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών σε τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας. «Η αύξηση των δορυφορικών οικιακών συνδέσεων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο έντονων οικονομικών προκλήσεων, επιβεβαιώνει ότι σε μια αγορά που κυριαρχείται από επίγειες υποδομές, η δορυφορική τεχνολογία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.