Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Βρέθηκε οπλισμός σε όλες πρεσβείες της Λιβύης



Η Λιβύη επί Καντάφι απέκρυπτε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό (δηλαδή σε χώρους που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από ξένες Αρχές) στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος, ανέφερε αξιωματούχος της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται...




για περίστροφα, χειροβομβίδες και υλικά κατασκευής βομβών -ακόμα και χημικών- που μεταφέρονταν σε πρεσβείες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όπως λέει στο Reuters ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Αζίζ.

Τα όπλα μεταφέρονταν με διπλωματικό σάκο, διαδικασία που εξασφάλιζε ότι δε θα γίνονται έλεγχοι καθώς τα περιεχόμενα του σάκου εξαιρούνται βάσει διεθνών συνθηκών. Πάντως η παρουσία όπλων στις διπλωματικές αποστολές δεν απαγορεύεται από τις συνθήκες.

Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί, αλλά φαίνεται πιθανό ότι θα χρησιμοποιούνταν για δολοφονίες ή ενέργειες κατά ξένων στόχων.

Άλλωστε το κανταφικό καθεστώς είχε πολλές φορές κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ τους την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της Pan Am που εξερράγη πάνω από Λόκερμπι της Σκωτίας. Πάντως στη δεκαετία του 1990 αποκήρυξε την τρομοκρατική δράση γεγονός που αποκατέστησε τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί μία μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα. Όπλα βρέθηκαν ακόμη στην Αίγυπτο και το Μαρόκο αλλά και σε χώρες της ΕΕ που δεν κατονόμασε ο Λίβυος υφυπουργός.

Σε όλες τις περιπτώσεις είτε παραδόθηκαν στις τοπικές Αρχές ή κανονίζεται η νόμιμη επιστροφή τους στη Λιβύη.

Πηγή: fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.