Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ο Πάπας στη Κύπρο

Τεράστιας πολιτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται σήμερα.

Την επίσκεψη του Ποντίφικα, η οποία πραγματοποιείται επί προεδρίας Χριστόφια, είχαν επιδιώξει και οι πρώην Πρόεδροι Βασιλείου, Κληρίδης και ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος.

Το μεσημέρι, τον Πάπα Βενέδικτο θα υποδεχθούν η Πολιτεία διά του Προέδρου Χριστόφια και η Εκκλησία διά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Έγκυρη πηγή σημείωσε ότι για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, υπήρξε «άψογη συνεργασία των δύο, παρά τις διαφορετικές απόψεις τους σε άλλα ζητήματα».

Η επίσκεψη επιδιώχθηκε από κυπριακής πλευράς κυρίως, διότι ο Πάπας είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους και η διεθνής κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους σε όλες του τις κινήσεις και τους λόγους του. Επίσης, γιατί ο Πάπας, ως εκ της θέσεως του, είναι πρόσωπο με ηθική αλλά και πολιτική επιρροή.

Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι ο Πάπας μπορεί να έχει ρόλο «καταλύτη» για ενεργότερο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και συμπαράσταση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η θετική στάση του κ. Βενέδικτου, σε αντίθεση με εκείνη που είχε ως Καρδινάλιος, για την προοπτική, υπό προϋποθέσεις, της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., φέρνει πιο κοντά την Κύπρο με το Βατικανό.

Διπλωματική πηγή επισήμανε ότι στο θέμα της επίσκεψης Πάπα, «η Λευκωσία βρέθηκε ένα βήμα πιο μπροστά από την Άγκυρα». Έτσι, σημείωσε, εξηγείται η αγωνιώδης προσπάθεια της να μεταβεί ο Πάπας και στα κατεχόμενα. Τελικά, η Αγία Έδρα απέκλεισε κατηγορηματικά προς τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για το Βατικανό, η επίσκεψη δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Πάπας στην Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των Χριστιανών με το Ισλάμ. Παράλληλα, ο Πάπας επενδύει στο θετικό ρόλο που μπορεί να έχει η Εκκλησία της Κύπρου, στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου και στις άριστες σχέσεις της με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίας. Ο Πάπας επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Ρωσίας και, όπως λένε γνώστες της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η Εκκλησία της Κύπρου είναι «καλή γέφυρα».

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Πάπας θα μπορούσε να κάνει δύο πράγματα. Πρώτο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και μιας λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ως αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ιδιαίτερη σημασία θα έχει, εκτιμά εκκλησιαστική πηγή, αν ο Πάπας ζητήσει συγνώμη για τα δεινά που υπέστη η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της την εποχή της Φραγκοκρατίας από την Λατινική Ιεραρχία, αν αποκηρύξει την Ουνία και αν ανταποκριθεί στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να επιστραφούν τα λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.