Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

"Πόρτα" στα Σκόπια από την Κίνα


"Πόρτα" στα Σκόπια έριξε η Κίνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης EXPO2010 που διεξάγεται στη Σαγγάη. Σκοπιανή πλευρά ήθελε να τοποθετήσει στο περίπτερό της το όνομα «Μακεδονία», και μετά από διάβημά της Ελληνικής πλευράς προς τους Κινέζους κατέβηκε κάθε ανάλογη ένδειξη και το περίπτερό τους έγινε γνωστό ως Νo Νame».

Ακολουθεί το κείμενο από τα «Νέα»

Δεχόμαστε καθημερινά 25.000- 30.000 επισκέπτες και κοντεύουμε να καταρρεύσουμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ελληνικού περιπτέρου της παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης EXPO2010, κ. Κώστας Κακουλίδης. Τρεις υπάλληλοι του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) εργάζονται καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ επτά ημέρες την εβδομάδα για να ξεναγήσουν το πλήθος που προσέρχεται στο ελληνικό περίπτερο. Η παγκόσμια έκθεση ξεκίνησε την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει έξι μήνες.

«Περιμένουμε 40 λεπτά στην ουρά για να δούμε το ελληνικό περίπτερο, αλλά όλοι μάς είπαν ότι δεν πρέπει να το χάσουμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γουάν Ζιν που ταξίδεψε από το Πεκίνο στη Σαγκάη γι΄ αυτήν τη διεθνή έκθεση που έχει ως θέμα της: «Καλύτερη πόλη για καλύτερη ζωή». Η ουρά, τεράστια, περικυκλώνει ασφυκτικά το λιτό ορθογώνιο περίπτερο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης.

«Η προσέλευση του κόσμου είναι πρωτοφανής και σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαγκάης προσλάβαμε δέκα φοιτητές για να βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή γνωριμία των Κινέζων με τον ελληνικό τρόπο ζωής» λέει στα «ΝΕΑ», που βρέθηκαν στην παγκόσμια έκθεση, η γενική πρόξενος της χώρας μας στη Σαγκάη κ. Μαρία Σαράντη.

Θερμό καλωσόρισμα
Το ελληνικό περίπτερο κόστισε επτά εκατομμύρια ευρώ- 40% λιγότερο από το προηγούμενο στη Σαραγόσα. Ωστόσο, ο αριθμός των επισκεπτών δεν έχει προηγούμενο και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη παγκόσμια έκθεση. Περισσότεροι από 350.000 επισκέπτες κατακλύζουν την ΕΧΡΟ 2010 κάθε ημέρα και η Κίνα κατασκεύασε ειδικά μετρό για τη μεταφορά των επισκεπτών εκτός του εκθεσιακού χώρου.

Μόλις ο επισκέπτης εισέλθει στον εκθεσιακό χώρο ακούει ένα θερμό καλωσόρισμα που δηλώνει και την ώρα επίσκεψης, π.χ. «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Είναι πρωί», σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, κινέζικα και αγγλικά). Αμέσως αντικρύζει και τον τίτλο της έκθεσης «Τhe Living Ρavilion» στον χώρο της υποδοχής και τη φωτιστική εγκατάσταση ενός μεγάλου «ηλιακού ρολογιού» που δείχνει την ώρα στο ελληνικό περίπτερο. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τον «χάρτη» για την εξερεύνηση της «ελληνικής πόλης».

«Πρέπει να δείτε τους Κινέζους να συνωστίζονται στον χώρο του θεάτρου όταν προβάλλουμε συναυλίες με κρητική λύρα» λέει ο κ. Κακουλίδης. «Είναι από τις ελάχιστες φορές που είναι ήσυχοι και χειροκροτούν ενθουσιασμένοι».

Γνωρίζουν την ιστορία
«Οι Κινέζοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα την ιστορία της Ελλάδας» επισημαίνει η πρόξενος. «Εχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τους Ελληνες και συχνά στο προξενείο ρωτούν να μάθουν τόσο για τη δυνατότητα διακοπών στην Ελλάδα όσο και επενδύσεων. Θεωρούν τη χώρα μας πύλη προς την Ευρώπη και ενδιαφέρονται πολλοί ακόμη και να προγραμματίσουν τον γάμο τους στην Ελλάδα και κυρίως στη Σαντορίνη. Είχε γυριστεί εκεί πρόσφατα μία ρομαντική κινεζική ταινία και από τότε ονειρεύονται να παντρευτούν και να κάνουν τον μήνα του μέλιτος στη Σαντορίνη».

Στη Σαγκάη, που έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, δραστηριοποιούνται κυρίως έλληνες εφοπλιστές, ενώ το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών στρέφεται προς τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τη ναυτιλία.

Στο ελληνικό περίπτερο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τις ελληνικές πόλεις όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς έγιναν πάνω από 300 κινηματογραφικές λήψεις σε δεκάδες μέρη τα οποία και προβάλλονται συνεχώς σε δεκάδες οθόνες. Επιπλέον, εκτίθενται τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα της μαστίχας, του κρόκου Κοζάνης και παρουσιάζονται τρόποι παρασκευής παραδοσιακών γλυκών και φαγητών.

Στον ειδικό χώρο για την οικολογία οι επισκέπτες πρέπει να συντονίσουν τα χέρια τους πάνω σε μία ηλεκτρονική κονσόλα για να σταματήσουν τις εκπομπές ρύπων και να αρχίσει η ανακύκλωση και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμη υπάρχει τεράστια διαδραστική οθόνη που παρέχει οπτικοακουστική περιήγηση στους επισκέπτες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ανάλογα με την ώρα ακούγονται τζιτζίκια ή παφλασμοί κυμάτων.

Δίπλα στο ελληνικό περίπτερο βρίσκεται το τουρκικό, καθώς η Τουρκία πίεσε πάρα πολύ τους διοργανωτές για να βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο της Ευρώπης, εκτοπίζοντας τη Σλοβενία, η οποία, αν και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρέθηκε στον χώρο των αφρικανικών περιπτέρων.

Μία ακόμη «Ολυμπιάδα»


«Η ΕΧΡΟ είναι ουσιαστικά μία ακόμη “Ολυμπιάδα”» υποστηρίζει η κ. Σαράντη. «Η επαφή με όλες τις χώρες του κόσμου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και πάντα υπάρχουν και διπλωματικά παρατράγουδα. Για παράδειγμα, τα Σκόπια επέμεναν να έχουν την ένδειξη Μακεδονία στο περίπτερό τους και με διάβημά μας προς τους Κινέζους κατέβηκε κάθε ανάλογη ένδειξη και το περίπτερό τους έγινε γνωστό ως Νo Νame».

Στην παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης συμμετέχουν 192 χώρες και 50 διεθνείς οργανισμοί, ενώ λειτουργεί Αρχαιολογικό Ιστορικό Μουσείο για τα ίχνη των Πολιτισμών, στο οποίο συνεισέφερε και το ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δανείζοντας για λίγους μήνες στην Κίνα αρχαίες προτομές και αγγεία.

Περισσότεροι από 350 χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν την ΕΧΡΟ 2010 κάθε ημέρα και η Κίνα κατασκεύασε ειδικά μετρό για τη μεταφορά των επισκεπτών εκτός του εκθεσιακού χώρου

Η Διεθνής Εκθεση (ΕΧΡΟ) αποτελούσε πριν από την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων το σημαντικότερο διεθνές γεγονός στον κόσμο. Υπήρξε σταθμός για τις καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας και σε αυτήν παρουσιάστηκαν τόσο ο Πύργος του Αϊφελ όσο και η πρώτη τηλεόραση.

Η πρώτη ΕΧΡΟ πραγματοποιήθηκε στο Crystal Ρalace, που κατασκευάστηκε στο Ηyde Ρark του Λονδίνου.

Ομως ήταν η ΕΧΡΟ του Παρισιού, το 1889, που έμεινε στην Ιστορία για την κατασκευή ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της γαλλικής πρωτεύουσας, του Πύργου του Αϊφελ, από τον αρχιτέκτονα Γκουστάβ Αϊφελ.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ΕΧΡΟ στο Σικάγο έθεσε την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μητροπόλεων. Ηταν μία από τις πιο δημοφιλείς Παγκόσμιες Εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν τα περίπτερά της.

Το 1901 η ΕΧΡΟ στο Μπάφαλο έμεινε στην Ιστορία για δύο γεγονότα: τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ στις 6 Σεπτεμβρίου και την παρουσίαση ενός μηχανήματος ακτίνων Χ, που μόλις είχε εφευρεθεί.

Στη έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η τηλεόραση και έγινε προβολή τηλεοπτικού προγράμματος. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το κασετόφωνο και η τηλεοπτική κάμερα.

Το 1970 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ΕΧΡΟ στην Ιαπωνία. Στην Οζάκα έγινε η πρώτη από τις πέντε που φιλοξένησε η Ιαπωνία και ήταν η μεγαλύτερη της εποχής της καθώς συμμετείχαν 77 χώρες ενώ οι επισκέπτες ανήλθαν σε 64 εκατομμύρια. Οι διοργανωτές της ΕΧΡΟ στη Σαγκάη σημειώνουν ότι διδάσκονται από την εμπειρία της Ιαπωνίας, καθώς έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες Παγκόσμιες Εκθέσεις από κάθε άλλη ασιατική χώρα.

Η ΕΧΡΟ 2010 στη Σαγκάη αναμένεται να ξεπεράσει σε αριθμό επισκεπτών κάθε άλλη προηγούμενη έκθεση. Ηδη από την 1η Μαΐου που άνοιξε τις πύλες της έχει υποδεχθεί πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες και υπολογίζεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2010 θα έχουν περιηγηθεί στα 260 περίπτερά της περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι.

Σε κάθε ΕΧΡΟ υπάρχει ένα κεντρικό θέμα. Στην έκθεση της Σαγκάης το θέμα είναι «Καλύτερη πόλη για καλύτερη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.