Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κατά της διεξαγωγής δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο η ΕΕ


Η προκήρυξη εκλογών στο Κόσοβο δεν είναι σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σερβίας και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.


 

«Ενημερωθήκαμε για την προκήρυξη βουλευτικών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 6 Μαρτίου» τόνισε η εκπρόσωπος της κ. Άστον και πρόσθεσε ότι οι εκλογές είναι ευκαιρία, οι πολίτες της Σερβίας να κάνουν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος και να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.
 
Ωστόσο, τόνισε ότι η προκήρυξη εκλογών στο Κόσοβο δεν είναι σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σερβίας, κυρίως το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.
 
Ο Βρετανός πρέσβης στο Κόσοβο Ίαν Κλιφ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα επιμείνει, ώστε να μην διοργανωθούν δημοτικές εκλογές από τη Σερβία στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα το ζήτημα του βορείου Κοσόβου θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 Ο κ. Κλιφ δήλωσε ότι το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι δεν απαγορεύει στους Σέρβους από το Κόσοβο να έχουν ταυτόχρονα με την υπηκοότητα του Κόσοβου και υπηκοότητα Σερβίας και να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, «αλλά στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι η Σερβία δεν μπορεί να διεξάγει εκλογές στο Κόσοβο».

 Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Πρίστινα, απαντώντας σε ερωτήσεις σπουδαστών, υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για το βόρειο Κόσοβο είναι αναπόφευκτες, πρόσθεσε ότι στο Κόσοβο δεν θα υπάρξει μία ακόμη Σερβική Δημοκρατία, τονίζοντας ότι το λάθος στη Βοσνία δεν θα επαναληφθεί και στο Κόσοβο.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κόσοβο της Σερβικής Βουλής Λιούμπομιρ Κράγκοβιτς όρισε για αύριο συνεδρίαση, με θέμα τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο.

 Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς προκήρυξε χθες δημοτικές εκλογές στις 6 Μαΐου για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των οποίων η θητεία λήγει. Όπως διευκρίνισε, δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν και στο Κόσοβο, εκτός από τους δήμους, Πρίστινας, Πετς, Λεπόσαβιτς, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και Νόβο Μπρντο.

 «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναμένω η σερβική κυβέρνηση να ορίσει όργανο που θα συνεργαστεί με την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) για να εξετάσει τις δράσεις που συνδέονται με τις εκλογές στο Κόσοβο. Έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε το Σερβικό Σύνταγμα και το ψήφισμα 1244» τόνισε η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής.

Πηγή: amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.