Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κραχ προ των πυλών στο Δημόσιο - Στάση πληρωμών μέσα στο 2012;


Με κραχ θα κινδυνεύσει το Δημόσιο στο τρίτο 3μηνο του έτους εάν δεν κάνει τα... κουμάντα του στο πρώτο εξάμηνο, καθώς όπως προκύπτει από το πλάνο των εκταμιεύσεων του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο διάστημα Ιούλιος- Σεπτέμβριος θα είναι πολλαπλάσιες των δόσεων της Τρόικας. 




Ειδικότερα, με βάση το πλάνο που επισυνάπτεται στην Έκθεση της Κομισιόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο πρώτο τρίμηνο ανέρχονται στα 57,1 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 44,5 δισ ευρώ αφορούν στις επιπτώσεις του PSI, αλλά οι δόσεις από το δεύτερο "πακέτο" θα φτάσουν συνολικά στα 75,7 δισ ευρώ. Αντιστοίχως στο δεύτερο τρίμηνο οι χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται στα 18,6 δισ. ευρώ αλλά οι δόσεις θα φτάσουν στα 31,3 δισ ευρώ.


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στο πρώτο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει κάνει έναν "κουμπαρά" 31,3 δισ ευρώ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου οι οποίες φτάνουν ακριβώς στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 31,3 δισ ευρώ, αφού οι δόσεις γι΄αυτό το διάστημα θα περιοριστούν στα 5 δισ ευρώ, λειτουργώντας ως "μαξιλάρι". 


Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία, αυτός ο "κουμπαράς" μπορεί να δημιουργηθεί μόνο εφόσον εκτελεστεί κατά γράμμα ο Προϋπολογισμός, δηλαδή μόνο εφόσον δεν υπάρχει μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα, από αυτό που έχει υπολογίσει η Τρόικα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της Τρόικας προβλέπει ταμειακό έλλειμμα 6,9 δισ ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, άλλα 1,8 δισ ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και άλλα 1,8 δισ ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Στη περίπτωση που ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε πολύ απλά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα έχουν πρόβλημα, καθώς οι εκταμιεύσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένες. 


Οξύτερο αναμένεται το πρόβλημα το 2013, καθώς θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί "κουμπαράς" 8,3 δισ ευρώ από το 2012, με δεδομένο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέρχονται στα 24,2 δισ ευρώ αλλά οι δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα θα περιορίζονται στα 22,7 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι και το παραμικρό λάθος στη δημοσιονομική διαχείριση θα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών, με δεδομένο ότι η Τρόικα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού απ΄όπου θα περνούν οι δόσεις, θα επιβάλει τη κάλυψη κατ' αρχήν των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες πλέον αφορούν σε Χρέος που ωριμάζει και βρίσκεται στα χέρια κρατών και Κεντρικών Τραπεζών...

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.