Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Τσερβένκοφσκι: Δεν θα λάβουμε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στη λήξη της ισπανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) το χειρότερο για την χώρα θα ήταν το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην βρεθεί καν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Free Europe) Τσερβένκοφσκι ανέφερε επίσης ότι «ορόσημο» για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λισαβώνα.

Ο αρχηγός του SDSM αναμένει ότι οι ΗΠΑ, τους προσεχείς 3-4 μήνες, θα εντατικοποιήσουν την δραστηριότητα τους, καθώς όπως είπε, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο από τις Βρυξέλλες για τις ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τη φημολογία ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ίσως προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη χώρα.

Ωστόσο, αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν απεμπλακεί η ευρωατλαντική και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τότε σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, οι πρόωρες εκλογές στην χώρα θα καταστούν «αναγκαίες».

«Θα δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό και οι πρόωρες εκλογές δεν θα εξαρτηθούν πλέον από την επιθυμία του κ. Γκρούεφσκι, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα. Στις εκλογές αυτές το SDSM είναι έτοιμο όχι μόνον να συμμετάσχει αλλά και να τις κερδίσει», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.