Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αλλαγές στην ηγεσία της Β.Κορέας


O ηγέτης τη Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ παραβρέθηκε σε μία σπάνια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας κατά την οποία διορίστηκε νέος πρωθυπουργός, ο Τσόε Γιονγκ-Rιμ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA. Αλλαγή και στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας.
H αντικατάσταση των βορειοκορεατών ηγετών , γίνεται σε εποχή μεγάλης έντασης στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας με αφορμή τις κατηγορίες που διατύπωσε η Σεούλ σε βάρος της Πιονγιάνγκ για τη βύθιση πολεμικού της σκάφους.
Ο πρωθυπουργός θεωρείται ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας, και η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την ανατίμηση του νομίσματος στο τέλος του περασμένου χρόνου, που, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, προκάλεσε ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο Τσόε είναι Γενικός Γραμματέας του παραρτήματος της Πιονγιάνγκ του Κόμματος των Εργατών, του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, μετέδωσε το KCNA.
Παράλληλα, ο γαμπρός του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο Γιανγκ Σονγκ-θεκ, εξελέγη στη σημαντική θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, της οποία προεδρεύει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-ιλ.
Ο Κιμ, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008, δεν είχε παραβρεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης τον Απρίλιο, κατά την οποία άλλαξε το σύνταγμα ενισχύοντας την εξουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.