Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αναδίπλωση της αμερικανικής πολιτικής στο ΔΝΤ.

Η αμερικανική Κυβέρνηση προτίθεται να μπλοκάρει τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, σύμφωνα με μέτρο που ψήφισε (με 94 ψήφους υπέρ και 0 κατά) χθες η Γερουσία των ΗΠΑ.

Το πλήθος των πακέτων διάσωσης κατά τη διετία 2008-2009 έχει ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές να δηλώνουν απρόθυμοι αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να στηρίξουν εν λευκώ τις υπερχρεωμένες χώρες, τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια αμερικανική οικονομία διέρχεται εντονότατη κρίση.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να παρέχει πάνω από 300 δις δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους ενός (1) τρις. δολαρίων, ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με ιδιαίτερα υψηλά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η αμερικανική Κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και έχει το δικαίωμα αναβλητικής αρνησικυρίας (βέτο) εμποδίζοντας όποιες αποφάσεις επιθυμεί, κάτι ωστόσο που δεν έχει συμβεί έως και σήμερα.

Το μέτρο αφορά χώρες, όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Εάν, λοιπόν, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ κρίνει ότι το δάνειο δύσκολα θα επιστραφεί, τότε μπορεί να ασκεί το δικαίωμα βέτο.

gatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.