Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να τι πρέπει να προσέξουμε στη φορολογική δήλωση. Πιθανότατη η παράταση.



Λιγότερες από δυο εβδομάδες απομένουν μέχρι να λήξει η επίσημη προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής απομένει η υποβολή σχεδόν 3 εκατ. δηλώσεων που σημαίνει ότι το σύστημα Taxis θα πρέπει να υποδέχεται καθημερινά σχεδόν 250.000 αιτήσεις, πράγμα τεχνικά ανέφικτο.


Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ανακοινώσει παράταση ολίγων ημερών που δεν θα φτάνει όμως το τέλος Ιουλίου. Ο λόγος είναι απλός και πρακτικός:

Tέλος Ιουλίου λήγει η πρώτη δόση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Δεν μπορεί δηλαδή, κάποιος που θα υποβάλει δήλωση στις 31 Ιουλίου, εντός χρονοδιαγράμματος, να πληρώσει την ίδια μέρα την πρώτη του δόση. Πιθανή ημερομηνία παράτασης ίσως να είναι η 25η Ιουλίου.

Οι κωδικοί SOS

Φέτος, όλοι υποβάλλουμε τι δηλώσεις ηλεκτρονικά, ενώ τα στοιχεία των αμοιβών τα έχουν υποβάλει ήδη οι εργοδότες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην εφορία.

Αυτά τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Πρόκειται για τους κωδικούς:

301-302 για τους μισθωτούς,
303-304 για συνταξιούχους,
321-322 για επικουρικές συντάξεις,
317-318 για επιδόματα ανεργίας,
307-308 για ελεύθερους επαγγελματίες, τα γνωστά "μπλοκάκια"

Αυτοί οι κωδικοί κανονικά θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένοι από τις αρμόδιες αρχές και επιχειρήσεις που πληρώνεται ο κάθε ένας.

Προσοχή! Στους κωδικούς 343 - 344 δηλώνονται εισοδήματα που δεν είναι προσυμπληρωμένα παραπάνω, ενώ στους ίδιους κωδικούς μπαίνει η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η παρακράτηση φόρου μόνο αν ο εργοδότης δεν έχει στείλει τις απαραίτητες βεβαιώσεις στην εφορία για κάποιο λόγο.

Σπίτια και ΙΧ

Στον πίνακα 5, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του σπιτιού σας (προσοχή! Δηλώστε ποια ειναι η κυρία κατοικία σας) αλλά και του αυτοκινήτου. Ελέξτε καλά όλα τα πεδία που εμφανίζονται και περιγράφουν πχ το σπίτι σας (κωδικοί 211-216 για την κυρία κατοικία).

Αν δεν έχετε δικό σας σπίτι και μένετε στο ενοίκιο θα πρέπει να συμπληρώσετε και στον πίνακα 6, το πεδίο 12 για τα ενοίκια. Θα χρειαστείτε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τετραγωνικά κατοικίας.

Στο ακριβώς από κάτω πεδίο, συμπληρώστε το πινακάκι αν έχετε παιδιά που σπουδάζουν και νοικιάζουν σπίτι, το οποίο πληρώνετε εσείς.

Προσοχή με τις αποδείξεις

Σημαντικός είναι ο Κωδικός 049, στον οποίο δηλώνουμε πόσες αποδείξεις έχουμε μαζέψει! Προσοχή εδώ: υπολογίστε αν θα φορολογηθείτε με βάση το πραγματικό σας εισόδημα ή με τεκμαρτό επειδή έχετε πχ σπίτι και αυτοκίνητο. Συνυπολογίστε τις δαπάνες διαβίωσης από τα πάντα και τότε δηλώστε τις αποδείξεις σας!

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.