Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Επιστρέφει στη βάση του το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος στον κόσμο.


Το Solar Impulse, το πρώτο αεροπλάνο που διέσχισε τις ΗΠΑ από τη δυτική έως την ανατολική ακτή, πετώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, επιστρέφει στη βάση του στην Ελβετία.

 
Σύμφωνα με τους τεχνικούς της εταιρείας, το αεροπλάνο έχει αποσυναρμολογηθεί στο αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι» της Νέας Υόρκης και μ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο Μπόινγκ 747 θα μεταφερθεί στο Ντίμπεντορφ της Ελβετίας, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου. Το αεροπλάνο αφού επανασυναρμολογηθεί θα παραμείνει σε πτητική κατάσταση.

Με τους Ελβετούς πιλότους Μπέρτραντ Πικάρντ και Αντρέ Μπόρσχμπεργκ να εναλλάσσονται στα χειριστήρια, το Solar Impulse ολοκλήρωσε το Σάββατο 6 Ιουλίου ένα ταξίδι-σταθμό στην ιστορία της αεροπλοΐας, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη από το Σαν Φρανσίσκο, και αφού προηγουμένως είχε καλύψει μια απόσταση 3.511 μιλίων.

Το ταξίδι διήρκησε ενάμισι μήνα με ενδιάμεσες στάσεις σε Φίνιξ, Ντάλας, Σεντ Λούις, Σινσινάτι και Ουάσιγκτον (DC). Είναι το πρώτο αεροπλάνο που καλύπτει μια τέτοια απόσταση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, καθώς οι 12.000 ηλιακές κυψέλες που διαθέτει τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ενέργεια τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες του. Μόλις το φως του ήλιου χαθεί, δουλειά πιάνουν οι μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών, έτσι ώστε το αεροπλάνο να συνεχίσει να πετά ανενόχλητο και τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της εταιρείας Solar Impulse, ένα δεύτερο ηλιακό αεροπλάνο βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής. Πρόκειται για το «HB-SIB», που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2014, με σκοπό να επιχειρήσει τον γύρο του κόσμου το 2015.

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.