Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Συμβουλές για τη στοματική υγεία του σκύλου μας



"Τα σκυλιά δεν έχουν ανάγκη από οδοντιατρική περιποίηση.
Άλλωστε, μέσα στα 10-15 χρόνια που ζουν, τι μπορεί να πάθουν τα δόντια τους;

Ένα 15χρονο παιδί δεν έχει άριστη οδοντοστοιχία;"

Άλλο ένα κλασικό παράδειγμα επιπόλαιης ανθρωποκεντρικής αντίληψης, σε όλο της το μεγαλείο. Εκείνο που ας διαφεύγει εδώ είναι ότι ο χρόνος, τον οποίο οι άνθρωποι ενστικτωδώς βλέπουμε σαν μια γραμμική σταθερά - παρά τις περί του αντιθέτου επιστημονικές ανακαλύψεις που...



συμπλήρωσαν ήδη έναν αιώνα ζωής - δεν "μετράει το ίδιο" για όλους.

Μέσα σε μερικά χρόνια, τα σκυλιά μας ενηλικιώνονται, γερνούν και πεθαίνουν, την ίδια στιγμή που τα συνομήλικά τους παιδιά μας δεν είναι ικανά ούτε να συμμαζέψουν το δωμάτιό τους...

Η στοματική υγιεινή του σκύλου μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Τα σαγόνια των δεκάδων κιλών πίεσης με τους αιχμηρούς κυνόδοντες χρειάζονται ακριβώς ό τι και τα δικά σας: παρακολούθηση, καθάρισμα, άσκηση και περιοδική οδοντιατρική φροντίδα. Και αν ο δικός σας σκύλος δυσανασχετεί στα ξένα δάχτυλα μέσα στο στόμα του ( η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι το δέχονται χωρίς να αντιδρούν), μια απλή διαδικασία προνάρκωσης αρκεί για να τον στρώσει στο τραπέζι του κτηνιάτρου για την ανώδυνη και απαραίτητη διαδικασία του καθαρισμού.




Σ
το μεταξύ, ιδού μερικές απλές συμβουλές για να αραιώσετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο όσο γίνεται:

* Ταΐζετε τον μέχρι δύο φορές την ημέρα. Όταν ο σκύλος σας έχει συνέχεια τροφή στο πιάτο του, θα δημιουργήσει πέτρα στα δόντια του πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

* Αντί για κονσέρβες, προτιμήστε ξηρά τροφή. Κάποιες περιέχουν πρόσθετα που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών την ώρα που ο σκύλος σας τρώει.

* Υιοθετήσετε το βούρτσισμα των δοντιών του (με ειδικές οδοντόκρεμες εύκολες στην κατάποση) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν τον ξεκινήσετε από κουτάβι, δεν θα σας φέρει ποτέ αντίρρηση.

* Δίνετέ του κατά καιρούς μασητικά παιχνίδια που καθαρίζουν τα δόντια. Τον κρατούν απασχολημένο και την ίδια στιγμή απομακρύνουν τα κατάλοιπα τροφής που δημιουργούν προβλήματα.

Και κυρίως:

* Μη φοβάστε τον οδοντίατρο! Ο σκύλος χωρίς δόντια, έστω και στα βαθιά του γεράματα, είναι ένας δυστυχισμένος σκύλος...



Πηγή: tsekouratoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.