Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το Βατικανό «τρέμει» νέες αποκαλύψεις



Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το Βατικανό με αφορμή την υπόθεση «Vatileaks» και τησύλληψη του μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, γιαδιαρροή προσωπικών επιστολών και εγγράφων του ιδίου και του γραμματέα του. 


Η υπόθεση με τον 46χρονο Πάολο Γκαμπριέλιθυμίζει κάτι από το μυθιστόρημα «Illuminati» του Νταν Μπράουν, με το Βατικανό να τρέχει να συμμαζέψει όλα τα κακώς κείμενα της ιστορίας, τα οποία ενδεχομένως να βάλουν σε μεγαλύτερους μπελάδες την Αγία Έδρα.

Ήδη διεξάγονται εντατικές έρευνες για την εξεύρεση τυχόν συνεργών του οικονόμου του ποντίφικα, που θα μπορούσαν να δώσουν στη δημοσιότητα ακόμα περισσότερα έγγραφα, σε μια εξέλιξη που θα ήταν εφιαλτική για το Βατικανό.

Τα ιταλικά ΜΜΕ πάντως, κάνουν λόγο ακόμα και για 20 συνεργούς του Γκαμπριέλι, ο οποίος κρατείται σε ασφαλή αίθουσα του Βατικανού και θα δικαστεί ενώπιον του δικαστικού συστήματος του παπικού κράτους (όχι από την ιταλική δικαιοσύνη).

Το σίριαλ άρχισε από την αρχή του 2012 με τη δημοσιοποίηση από τα ιταλικά Μέσα εγγράφων που μιλούν για διαφθορά και... ανήθικες πρακτικές κακοδιοίκησης. 

Πρόσφατα είχαν δημοσιευθεί έγγραφα στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, με ένα εκ των οποίων -με ανώνυμο συντάκτη- να κάνει λόγο για συνομωσία εις βάρος του Πάπα Βενέδικτου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Sua Santita, le carte segrete di Benedetto XVI» («Η Αυτού Αγιότης, τα μυστικά έγγραφα του Πάπα Βενέδικτου») του συγγραφέα και δημοσιογράφουΤζιανλουίτζι Νούτσι, με απόρρητες επιστολές και έγγραφα που απευθύνονταν προς τον Πάπα Βενέδικτο. Η σύλληψη του Πάολο Γκαμπριέλι, φέρεται να σχετίζεται άμεσα με τις πηγές του συγγραφέα.

Παράλληλα, την Πέμπτη, μία μέρα πριν από τη σύλληψη του «Παολίνο» (όπως τον έλεγε ο Πάπας) είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του επικεφαλής της Τράπεζας του ΒατικανούΈτορε Γκότι Τεντέσκι. Ο τελευταίος είδε την πόρτα της εξόδου διότι, σύμφωνα με την Αγία Έδρα ήταν ανεπαρκής στις αρμοδιότητές του, ενώ κατηγορείται ότι διέρρευσε ο ίδιος έγγραφα.

Σημειώνεται ότι ο 46χρονος πρώην μπάτλερ του ποντίφικα, πατέρας τριών παιδιών, ήταν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του και η σύλληψή του σόκαρε το Βατικανό.

Τα ιταλικά ΜΜΕ μίλησαν για περίπτωση «θρησκευτικής κατασκοπίας» και δεν είχαν άδικο. Ο Πάπας είχε αναθέσει την έρευνα της υπόθεσης σε τρεις καρδινάλιους, τον 82χρονο Τζούλιαν Χέραντζ (επικεφαλής του Opus Dei) τον συνομίληκό του Σαλβατόρε Ντε Τζιόρνι και τον και τον 88χρονο Γιόζεφ Τόμκο.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μία περίοσο που το Βατικανό προσπαθεί να δείξει στον «έξω κόσμο» ότι διέπεται από την αρχή της διαφάνειας και δεν αποτελεί πλέον έναν φορολογικό παράδεισο. Τα έγγραφα αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη του στόχου, αφού περιγράφουν περιστατικά διαφθοράς στο παπικό κράτος και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στις προσπάθειες του Βατικανού να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για παράδειγμα στις αρχές του μήνα το Βατικανό είχε να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο χρηματισμού για την υπόθεση της ταφής, πριν από 22 χρόνια, ενός διαβόητου μαφιόζου, με την Αγία Έδρα να φέρεται ότι εισέπραξε 1 δισ. λιρέτες (500.000 ευρώ) από τη χήρα του για να επιτρέψει την ταφή του σε βασιλική, πλάι στους τάφους Παπών και καρδιναλίων.

Πριν από μερικές μέρες οι δηλώσεις του καθολικού ιερέα Γκάμπριελ Αμόρθ προκάλεσαν νέους «πονοκεφάλους» στην Αγία Έδρα, αφού υποστήριξε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι μαφιόζος απήγαγε την 15χρονη Εμανουέλα Ορλάντι -που αγνοείται από το 1983- για να την προσφέρει στα σεξ πάρτι του Βατικανού!

Τον Ιούλιο θα ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το αν συμπεριλαμβάνεται στη «λευκή λίστα» των διαφανών κρατών.

Το σίγουρο είναι ότι το Βατικανό δεν θα... άνοιγε και τις πύλες στο άβατό του, αφού φαίνεται πως κρύβει αρκετά μυστικά. Απομένει να δούμε εάν θα βγουν στο φως ή θα παραμείνουν στα περιβόητα αρχεία του...



Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.