Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας αποφάσισε η ΝορβηγίαΜε τις ευλογίες της Νορβηγικής Εκκλησίας, η Βουλή της Νορβηγίας υπερψήφισε τον επίσημο διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους με 161 ψήφους υπέρ και μόλις τρεις κατά.


Μετά τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ο διαχωρισμός θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου.
«Η Ευαγγελική Λουθηρανική θρησκεία δεν θα είναι πλέον η επίσημη θρησκεία του κράτους», αναφέρει η ανακοίνωση του νορβηγικού κοινοβουλίου. Βάσει του χωρισμού, η Ευαγγελική Εκκλησία θα λαμβάνει την ίδια κρατική επιχορήγηση με άλλες θρησκευτικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, πάντως, ότι «η Νορβηγική Εκκλησία θα συνεχίσει να έχει μια ιδιαίτερη βάση στο Σύνταγμα» και ότι το κράτος θα οικοδομείται επί «της χριστιανικής και ανθρωπιστικής κληρονομιάς μας».

Στην Νορβηγική Εκκλησία, η οποία υποστήριξε την αλλαγή, ανήκουν σχεδόν τέσσερα από τα 4,7 εκατ. των κατοίκων της χώρας.

Στην πράξη, ο χωρισμός θα δώσει στην Εκκλησία το δικαίωμα να χειροτονεί η ίδια τους επισκόπους της, χωρίς να χρειάζεται την τελική έγκριση από την κυβέρνηση για τέτοια ζητήματα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ακόμα, καταργείται η διάταξη που ανέφερε ότι τουλάχιστον το 50% όλων των υπουργών της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι μέλη της Εκκλησίας ενώ ακόμη και ο υπουργός Εκκλησιαστικών Υποθέσεων θα μπορεί πλέον να μην ανήκει στην Νορβηγική Εκκλησία.

Ωστόσο ο διαχωρισμός δεν θα ισχύει για τη βασιλική οικογένεια η οποία θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Νορβηγίας.

Οι εθνικές εκκλησίες των Σκανδιναβικών χωρών προέκυψαν μετά τη Μεταρρύθμιση και ο διαχωρισμός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν σχετικά ανώδυνος αφου η επιρροή του Πάπα στις χώρες αυτές δεν ήταν σημαντική.

Μετά τις πρόσφατες συνταγματικές και νομοθετικές μεταβολές στη Σουηδία, στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, μόνη χώρα με επίσημη θρησκεία απομένει η Δανία, όπου η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία αποτελεί από το 1849 επίσημη εκκλησία. Οι σχέσεις της με το κράτος ρυθμίζονται με ειδικό νόμο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.