Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Σχεδιάζεται ψαλίδι 60% στα εφάπαξΣαρωτικές μειώσεις στα εφάπαξ που καταβάλλουν 21 ταμεία πρόνοιας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίες θα 
φτάσουν μέχρι 60% και ταυτόχρονα αύξηση ως 3% στις καταβαλλόμενες εισφορές. Αυτές θα είναι οι κύριες αλλαγές που θα έλθουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ισοτιμία» από τον...ερχόμενο Αύγουστο. Οι αλλαγές αναμένεται να γίνουν με καθυστέρηση δύο μηνών και θα είναι αποτέλεσμα των προσαρμογών στα εφάπαξ, που υποχρεούνται να κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά των Ταμείων, με βάση μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, στα εφάπαξ που καταβάλλονται, από ταμείο σε ταμείο υπάρχει απόκλιση έως 60%.

Η μελέτη εντοπίζει τη σχέση ανταποδοτικότητας, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε Ταμείο Πρόνοιας ή τομέας στους ενοποιημένους φορείς – ΝΠΔΔ, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας. 

Με βάση τα στοιχεία όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, εντοπίζει σε σύνολο 35 ταμείων (όσα απέστειλαν στοιχεία): 21 ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2%-83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.