Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σε έξι μήνες θα μεταβιβαστεί στους Αφγανούς η ευθύνη για τον έλεγχο της φυλακής Μπαγκράμ



Οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν μέσα σε έξι μήνες την ευθύνη για τον έλεγχο της φυλακής του Μπαγκράμ στους Αφγανούς, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του αμερικανικού στρατού και της αφγανικής κυβέρνησης.

   





Η μεταβίβαση του ελέγχου της φυλακής, την οποία έχουν αποκαλέσει "το αφγανικό Γκουαντάναμο", είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει η Καμπούλ για να υπογράψει τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που θα επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν, την οποία διαπραγματεύονται οι δύο χώρες. 

   

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το απόγευμα στην Καμπούλ από τον αφγανό υπουργό Άμυνας στρατηγό Άμπντουλ Ράχιμ Ουάρντακ και από τον διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Τζον Άλεν.

   

"Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και η μεταβίβαση του ελέγχου του Μπαγκράμ είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εθνικής μας κυριαρχίας", δήλωσε ο στρατηγός Ουάρντακ στη διάρκεια της τελετής που ακολούθησε την υπογραφή.

   

Η φυλακή αυτή, που βρίσκεται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια στα μάτια πολλών Αφγανών σύμβολο της αμερικανικής κατοχής.

   

Εκεί κρατούνται εκατοντάδες ύποπτοι που φέρονται ότι είναι μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.

Πηγή: Γαλλ. Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.