Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σομαλία: "Δεκάδες" νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε ισλαμιστές, κυβερνητικές δυνάμεις και στρατεύματα της Αιθιοπίας



Δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων στρατιωτών των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας, σκοτώθηκαν χθες όταν μαχητές της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης αλ Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επίθεση σε μια βάση των αιθιοπικών στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της Σομαλίας, αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές έδωσαν αντιφατικές πληροφορίες.



Η Σεμπάμπ, που μάχεται τα τελευταία πέντε χρόνια για να εκδιώξει την κυβέρνηση της Σομαλίας, την οποία υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα, ανέφερε μέσω Twitter ότι εξαπέλυσε επίθεση στη βάση στο Γερκούντ, κοντά στα σύνορα της Σομαλίας με την Αιθιοπία και με την Κένυα.

«Οι διοικητές των μουτζαχεντίν ["ιερών πολεμιστών"] στη Γερκούντ επιβεβαιώνουν ότι 74 Αιθίοπες στρατιώτες είναι νεκροί και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην μάχη», ανέφερε η οργάνωση. Πρόσθεσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε και 15 τραυματίστηκαν.

Αντιθέτως ο Ντιγιάντ Άμπντι Καλίλ, διοικητής μιας δύναμης η οποία πρόσκειται στην Κυβέρνηση, είπε ότι 80 μαχητές της αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκαν, ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τις απώλειες στην κυβερνητική πλευρά. 

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Κόλπου, Αμπντιφάταχ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Γκέσι, υποστήριξε ότι 130 μαχητές της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν, προσθέτοντας πως οι απώλειες στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Αιθιοπίας ήταν ελάχιστες. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αιθιοπίας δεν θέλησε να σχολιάσει καμιά από τις πληροφορίες αυτές.

Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Σομαλία τείνουν να δίνουν υπερβολικούς αριθμούς για τις απώλειες των αντιπάλων τους.

Η μάχη σημειώθηκε μια ημέρα αφότου η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι η Αιθιοπία σχεδιάζει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Σομαλία ως τα τέλη Απριλίου και τη θέση τους στις τάξεις της AMISOM -της αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής- θα πάρουν στρατεύματα από το Τζιμπουτί, την Ουγκάντα και το Μπουρούντι.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.