Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών



Σε αντίθεση με τη Γερμανία, που υπό την πίεση της πυρηνικής καταστροφής αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, η γειτονική Γαλλία επιμένει σε αυτήν. Ένας λόγος για χιλιάδες πολίτες να σχηματίσουν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα από τη Λυών μέχρι την Αβινιόν προκειμένου να ...




εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενεργειακή πολιτικής της χώρας τους.

Φιλοδοξούν να είναι η πιό μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών που οργανώθηκε ποτέ στη Γαλλία.

Το σύνθημά τους: «Εξω τα πυρηνικά – Ναί είναι δυνατή η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας».

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα οι αντιπυρηνικές και οικολογικές οργανώσεις έχουν δώσει ραντεβού στην κοιλάδα του Ροδανού ποταμού, στις νοτιοανατολικές περιοχές της Γαλλίας. Εκεί σημειώνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πυρηνικών σταθμών. Ανάμεσα στις πόλεις Αβινιόν και Λυόν, πέντε πυρηνικοί σταθμοί επωφελούνται από τα νερά του ποταμού.

Η αλυσίδα προβλέπεται να καλύψει γύρω στα 200 χιλιόμετρα και αναπτύσσεται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Νο 7, που συνδέει τις δύο πόλεις. Η διαδρομή έχει χωρισθεί σε 10 τμήματα, με συγκεκριμένους τόπους συνάντησης απ’ όπου οι συυμετέχοντες ξεκίνησαν στη συνέχεια ομαδικά για τη δημιουργία της αλυσίδας.

Ένα μήνυμα προς τον επόμενο πρόεδρο

Με λεωφορεία, ποδήλατα, αυτοκίνητα ή με τα πόδια, χιλιάδες άτομα έχουν φθάσει στην κοιλάδα του Ροδανού από διάφορα μέρη της Γαλλίας.

Πολλοί διανυκτέρευσαν από χθες στην περιοχή, σε σκηνές που είχαν προβλέψει οι διοργανωτές. Γύρω στα 60 πάρκινγκ έχουν επίσης οργανωθεί κατά μήκος της διαδρομής.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης είχε η Συνομοσπονδία για την Κατάργηση της Πυρηνικής Ενέργειας που συγκεντρώνει 930 αντιπυρηνικές οργανώσεις. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Greenpeace, αλλά και το κόμμα «Πράσινοι –Οικολόγοι» με την υποψήφιό τους για τις προεδρικές Eva Joly.

Σαράντα μέρες πριν από τις εκλογές οι ακτιβιστές καταγγέλλουν το πυρηνικό λόμπυ, που με επανειλημμένες παρεμβάσεις προσπαθεί να ακυρώσει την προοπτική μιας σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

Έτσι σήμερα που ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί μια επίδειξη δύναμης με μια προεκλογική υπερσυγκέντρωση στο Παρίσι, από την κοιλάδα του Ροδανού, η γιγαντιαία ανθρώπινη αλυσίδα στέλνει το μήνυμα της βούλησης μεγάλης μερίδας του γαλλικού λαού, το οποίο ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το Μάιο δεν θα πρέπει να αγνοήσει.

Πηγή: fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.