Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το κρύο μπάνιο ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους



Ένα κρύο μπάνιο, κυρίως μετά τη γυμναστική, μπορεί να κάνει καλό στους πονεμένους μύες, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι ασφαλές για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρις Μπλίκλι του πανεπιστημίου του Όλστερ στη Β.Ιρλανδία αξιολόγησαν 17 μελέτες που αφορούν 366 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να διασφαλίζουν ότι το κρύο μπάνιο -η λεγόμενη και κρυοθεραπεία- είναι μια ασφαλής μέθοδος, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν μάλλον καλύτεροι τρόποι να απαλύνει κανείς τους μυϊκούς πόνους του, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή λίγο ελαφρύ τζόκινγκ.

Η λογική της κρυοθεραπείας, δηλαδή της έκθεσης των μυών στο κρύο νερό, είναι ότι έτσι θα καταπολεμηθούν ο μυϊκός ερεθισμός και η μυϊκή ακαμψία, που προκαλούνται μετά από κοπιαστική άσκηση ή εργασία. Η μέθοδος ξεκίνησε ως πρακτική ορισμένων επαγγελματιών αθλητών και πλέον εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους ερασιτέχνες.

Στις περισσότερες μελέτες που εξετάστηκαν, οι άνθρωποι έκαναν κρύο μπάνιο διάρκειας 5 έως 24 λεπτών, σε νερό με θερμοκρασία 10 έως 15 βαθμών Κελσίου, αν και σε μερικές περιπτώσεις το νερό ήταν πολύ πιο παγωμένο.

Σύμφωνα με τον Μπλίκλι, οι ενδείξεις είναι ότι όντως το κρύο νερό προσφέρει μια ανακούφιση των μυών, σε σύγκριση με το να μην κάνει κανείς τίποτε μετά την άσκηση, όμως παραμένει αμφίβολο αν πράγματι αποτελεί την καλύτερη μέθοδο μυϊκής ανακούφισης.

Όσο περισσότερο μένει κανείς στο κρύο νερό, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ για τον οργανισμό, ιδίως για όσους έχουν ευάλωτη καρδιά, γι' αυτό, άλλωστε, συχνά όσοι καταφεύγουν σε αυτή την μέθοδο, κάνουν διακεκομμένο μπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.