Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Χ.Κλίντον κατήγγειλε τη Συρία για τις "κυνικές" στρατιωτικές της επιθέσεις



Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε σήμερα το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι κυνικά εξαπέλυε νέες στρατιωτικές επιθέσεις την ώρα που πραγματοποιούσε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

   




"Απορριπτούμε οποιαδήποτε απόπειρα να εξισωθούν οι προμελετημένες δολοφονίες από την στρατιωτική μηχανή της κυβέρνησης με τις πράξεις των αμάχων που πολιορκούνται και οδηγούνται στην αυτοάμυνα", υπογράμμισε η Κλίντον μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Πόσο κυνικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και την ώρα που ο Άσαντ συναντιόταν με τον πρώην Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) Κόφι Άναν, ο συριακός στρατός εξαπέλυε νέα επίθεση στην Ιντλίμπ και συνέχιζε τις βιαιότητες στη Χάμα, τη Χομς και τη Ραστάν", διερωτήθηκε η Αμερικανίδα υπουργός. 

   

Παράλληλα η Κλίντον κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να αλλάξουν στάση στο θέμα της Συρίας καλώντας "όλα τα κράτη" να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα. 

   

"Πιστεύουμε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα όλα τα κράτη, ακόμη και εκείνα που στο παρελθόν έχουν εμποδίσει τις προσπάθειές μας, να υποστηρίξουν το σχέδιο που έχει προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος", σημείωσε η Κλίντον. 

   

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πει με μία φωνή, χωρίς δισταγμούς (...) ότι οι δολοφονίες αθώων Σύρων πρέπει να σταματήσουν και ότι πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση", πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός. 

  
 
"Ο συριακός λαός αξίζει να έχει την ίδια ευκαιρία με τους Τυνήσιους, τους Αιγύπτιους και τους Λίβυους να αποφασίσει για το μέλλον του", υπογράμμισε μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία ήταν παρόντες ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. 

   

Τέλος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν τις τελευταίες τρεις ημέρες οι Παλαστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκαταστήσουν την ηρεμία. 

   

"Θα ήθελα επίσης να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του νότιου Ισραήλ, οι οποίες συνεχίστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου", επεσήμανε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

   

"Καλούμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν αμέσως δράση για να σταματήσουν αυτές τις πράξεις. Καλούμε και τις δύο πλευρές -όλες τις πλευρές- να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ηρεμία", τόνισε.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.