Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Έκκληση Κάμερον να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία



Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε. χθες, έκκληση στους Σκωτσέζους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αντισταθούν στις σειρήνες της ανεξαρτησίας, προσφέροντας υποσχέσεις για μεταφορά περισσότερων εξουσιών στο Εδιμβούργο. 

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία ελέγχει ένα μέρος των δαπανών της χώρας, θέλει να διεξάγει δημοψήφισμα στο τέλος του 2014 για να κερδίσει την πλήρη ανεξαρτησία. Αντίθετα ο Ντ. Κάμερον θέλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Bρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον παρέδωσε στο Εδιμβούργο μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία γεμάτη ιστορικά παραδείγματα, υποστηρίζοντας ότι η Σκωτία έχει κερδίσει πολλά ως μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. 

"Η Ένωση βοηθάει τη Σκωτία να είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη, πλουσιότερη και δικαιότερή" δήλωσε ο κ. Κάμερον ενώπιον επιχειρηματιών και πολιτικών αξιωματούχων της χώρας. 

"Φυσικά, η Σκωτία θα μπορούσε να κυβερνήσει ανεξάρτητη. Το ίδιο και η Αγγλία, αλλά το κάνουμε πολύ καλύτερα μαζί" πρόσθεσε ο κ. Κάμερον. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η Σκωτία επιλέξει την ανεξαρτησία θα είναι αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον. 

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφερθούμε και στο πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, τα οποίο μόνο το 2011 απέφεραν κέρδη 7,5 δις ευρώ, όπου μια ανεξάρτητη Σκωτία θα στήριζε τη βιωσιμότητα της οικονομίας της. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πολλοί ταυτίζονται με τη θέση του Ντ. Κάμερον, διότι θεωρούν ότι τα πετρέλαια είναι επισφαλή και μόνο η σύμπραξη Ουαλίας, Αγγλίας και Σκωτίας μπορούν να τα εξασφαλίσουν. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτό δε μπορεί να έχει επιτυχία, εάν η Σκωτία είναι ανεξάρτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.