Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο γόρδιος δεσμός των εκβιασμών της Ευρώπης


Σε παιχνίδι για γερά νεύρα διαμορφώνεται το θρίλερ με το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Παρόλο που εκπληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι απαιτούμενες δεσμεύσεις, περίεργα μηνύματα φτάνουν από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα κυκλοφορεί η φήμη ότι θα καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας για το Μάρτιο (15 δις Ευρώ), αλλά δεν πρόκειται να εκταμιευθεί το υπόλοιπο των χρημάτων, παρά μόνο εάν υπάρξουν εκλογές και δεσμευθεί η νέα Κυβέρνηση.

Η ερμηνεία των παραπάνω μηνυμάτων είναι ποικίλη.

Μήπως θέλουν τη συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από το Ευρώ, αλλά δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες; Μήπως πιέζουν όσο μπορούν, προκειμένου να εκμαιεύσουν περισσότερα οφέλη; Μήπως πρόκειται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες που ξεκινούν από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της; Μήπως φοβούνται ότι επίκειται πολιτικός ελιγμός από την ελληνική πλευρά, ο οποίος θα ακυρώσει τις δεσμεύσεις των παρόντων αρχηγών,  οπότε επιδιώκουν είτε -κατά πρώτο λόγο- την επέκταση της θητείας Παπαδήμου είτε εκλογές, ώστε να μη ρισκάρουν;

Είναι πάντως σαφές: 

Δεν επιθυμούν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή να χάσουν τα χρήματά τους (και το πολλαπλάσιο όφελος που θα έχουν...). Και η Ελλάδα οφείλει, μακρυά από λεονταρισμούς να ισορροπήσει σε αρκετές βάρκες και να βγει από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.