Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Έντονο το ενδεχόμενο να κλείσουν οι στρόφιγγες του ιρανικού πετρελαίου και για την Ελλάδα


Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί και οι καταναλωτές θα πληρώνουν μία ολόκληρη περιουσία για να ζεσταθούν. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Ελλάδα εκτός από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης, καθώς το Ιράν απειλεί να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στη χώρα μας. 

 
 
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν προειδοποιεί ότι η πατρίδα του θα σταματήσει τις εξαγωγές, εκτός από την Αγγλία και τη Γαλλία, και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. 

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός συνεχίζει, λέγοντας ότι όποια χώρα θέλει ιρανικό πετρέλαιο θα πρέπει να υπογράψει συμβόλαια μακράς διαρκείας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη είτε με το να διαφοροποιηθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική είτε με μία ενεργειακή κρίση, ενώ και η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές που θα πληρώνουν, πλέον, μία ολόκληρη περιουσία για να μπορούν να ζεσταθούν. 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει προετοιμασμένη, ότι δηλαδή τα αποθέματα πετρελαίου της επαρκούν, και δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιθανές διακοπές πετρελαίου σε ορισμένα κράτη, όπως η Ελλάδα. Το αν πραγματικά στηρίξει τη χώρα μας, είναι μια άλλη ιστορία την οποία και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.