Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Παπακωνσταντίνου από Ecofin και Eurogroup

Την ικανοποίησή του για την "εξαιρετικά σημαντική συμφωνία" του Eurogroup, ως προς τις τελευταίες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η ευρωζώνη διαμηνύει στις αγορές ότι θα υπερασπισθεί τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και τη σταθερότητα στο σύνολό της.
Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δίνει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ, αν χρειαστεί, να χρηματοδοτηθούν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που χρηματοδοτείται η Ελλάδα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αρκετές χώρες, αλλά και ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, αναγνώρισαν ότι υπήρξε καθυστέρηση, η οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα.
Ό
σον αφορά στη λεγόμενη "Ομάδα Κρούσης", υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι που συνεδρίασε για δεύτερη φορά χθες το βράδυ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και προς την αποκλιμάκωση του χρέους.
Ωστόσο, η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα να εξετάζεται όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και το ιδιωτικό, το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι υπέρογκο.
Εξ άλλου, οι υπουργοί οικονομίας συζήτησαν το ζήτημα του αυτόματου χαρακτήρα των κυρώσεων, σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ειδικότερα, η Ελλάδα συμφώνησε στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών ποινών, ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο τόνισε ότι οι ποινές δεν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα "τιμωρίας", αλλά το χαρακτήρα "αποτροπής και διόρθωσης".
Επιπλέον, στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν "σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης", δηλαδή θα ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο διατάξεις που θα χαρακτηρίζουν παράνομες τις δημοσιονομικές υπερβάσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούνιο, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές παρατηρήσεις που απέσπασε από τους ευρωπαίους ιθύνοντες το τριετές πρόγραμμα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών, τόνισε ότι με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο Επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν,κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμαναν την ικανοποιητική εφαρμογή του κοινού τριετούς προγράμματος για την ελληνική οικονομία, και τόνισαν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας και οι διαρθρωτικές αλλαγές εκτελούνται κανονικά.
Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι πάνω από 40% . Το ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, η αύξηση των εσόδων είναι της τάξεως του 8%. Η αύξηση αυτή, τόνισε ο υπουργός, είναι πολύ κοντά στο στόχο, χωρίς ακόμη να έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και από τους φόρους ειδικής κατανάλωσης. "Η Ελλάδα έχει πάρει πολύ περισσότερα μέτρα για να επιτύχει το στόχο της και ακόμα και με μία μικρή απόκλιση των εσόδων, λόγω ύφεσης, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα στο όργιο φημών περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται περί "αστειοτήτων". "Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. Ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές", ανέφερε ο υπουργός.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.