Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΟΗΕ: Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις


Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού. "Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το γεγονός αυτό δεν ήταν μια αυθόρμητη σύγκρουση μεταξύ εθνοτήτων -- ότι ήταν σε κάποιο βαθμό ενορχηστρωμένο, στοχευμένο και καλοσχεδιασμένο", δήλωσε ο Κόλβιλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Γενεύη. "Αρκετές από τις πληροφορίες αυτές δείχνουν ότι τα επεισόδια άρχισαν με πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις στην Ος στις οποίες συμμετείχαν άνδρες που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα. Φαινόταν ότι επεδίωκαν να προκαλέσουν αντίδραση", δήλωσε. Ο Κόλβιλ πρόσθεσε πως μία από τις επιθέσεις έγινε σ' ένα γυμναστήριο που "ήταν γνωστό ότι αποτελούσε το στέκι μιας εγκληματικής συμμορίας" στην Ος. "Η επίθεση σ' αυτό το γυμναστήριο ήταν πιθανό να προκαλέσει αντίδραση", δήλωσε. "Έτσι μπορεί να είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα γεγονότα ήταν, τουλάχιστον αρχικά, μια εθνοτική σύγκρουση. Φαίνεται ότι αρχικά υπήρχαν άλλες επιδιώξεις. Όμως από τη στιγμή που άρχισαν να εξελίσσονται σε εθνοτικές γραμμές, τότε φυσικά αρχίζεις να έχεις μια σαφή διαχωριστική γραμμή και αντιδράσεις αντιποίνων και γι' αυτό είναι τόσο ιδιαίτερα επικίνδυνα", δήλωσε. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διατυπώσει οποιεσδήποτε άμεσες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων, σύμφωνα με τον Κόλβιλ. "Το σημαντικότερο είναι σαφώς να σταματήσει η βία. Είναι ανάγκη να σταματήσει, είναι τρομερά επικίνδυνη. Οι συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων, όταν βγουν εκτός ελέγχου, μπορεί να είναι πάρα πολυ δύσκολο να περιοριστούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε σήμερα 5 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας προς τα θύματα των εθνοτικών βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στο νότιο Κιργιστάν. "Τα νέα από το νότιο Κιργιστάν δεν είναι καλά. Πολλά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες αθώοι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και περνούν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Επρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα για να υπάρξει μία βοήθεια ζωτικής σημασίας για τα θύματα αυτής της βίας", δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν ύστερα από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 170 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.760 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν. Ομως εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν χθες στο Λουξεμβούργο εξέφρασαν την "σοβαρή ανησυχία" τους για τα βίαια αυτά επεισόδια στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των προκλήσεων.

Η Κάθριν Αστον, εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι αποστέλλεται στην περιοχή ο ειδικός εκπρόσωπός της Πιερ Μορέλ. Στην Γενεύη, από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώθηκε σήμερα ότι περί τα 275.000 άτομα μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Κιργιστάν για να γλυτώσουν από τις εθνοτικές ταραχές.

"Η Υπατη Αρμοστεία έχει αιφνιδιαστεί από την ταχεία κλιμάκωση της βίας από τις 10 Ιουνίου στο νότιο Κιργιστάν που έχει στοιχίσει την ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ενώ πάνω από 200.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και περίπου 75.000 έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Αντρέι Μάχετσιτς ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε, σήμερα, στο Κιργιστάν, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.

Αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια αναχώρησε στις 6:15 (τοπική ώρα) από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό την πόλη Ος του Κιργιστάν, όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι. Η Τουρκία έχει αποστείλει κι ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματική αποστολή θα παραμείνει εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.