Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

"Ψαλίδι" στην 13η και 14η σύνταξη

Την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Για το λόγο αυτό μάλιστα καθυστερεί η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί την Τετάρτη, αλλά η κατάθεσή του μετατέθηκε για τη Δευτέρα. Επίσης πρόβλημα στις συζητήσεις των δύο πλευρών έχει προκύψει για την αύξηση των ορίων ηλικίας, στις μητέρες ανηλίκων και για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάθεσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστήριξε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όσον αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός ανακοίνωσε μικρής έκτασης τροποποιήσεις. Μεταξύ των τροποποιήσεων είναι η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων από τα 55 έτη -έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά- καθώς και η αύξηση κατά δύο μήνες, από τέσσερις σε έξι, της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση.

Vw Άλλο μέτρο βελτίωσης των προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος, είναι και η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των προκεχωρημένης ηλικίας εργαζομένων, από τα 55 έτη έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά, την αύξηση κατά δύο μήνες της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση, με μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 6 μήνες, για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει πέραν των 20 ετών. Υπήρξε μομφή, ότι μειώνουμε κατά 50% το ποσό της αποζημιώσεως. Είναι γνωστό σε όσους τουλάχιστον διάβασαν, ότι το ποσοστό της αποζημίωσης, δεν το πειράζουμε. Δεν έχει γίνει γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου ακουμπήσει το ποσοστό της αποζημίωσης για τους εργατοτεχνίτες. Δεν έχει συζητηθεί, ούτε κανείς σκέφτηκε να πει, ότι τους 450.000 ανθρώπους αυτούς, δεν τους ακουμπάμε, παρότι το μνημόνιο περιλαμβάνει και αυτούς. Εμείς, αμυνόμενοι, λέμε πως στην ερμηνεία, μπορούμε να τους αφήσουμε απέξω", υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας - αρχής γενομένης από συμφωνία στα πρόσωπα. Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία - άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υπόχρεωτικότητα στη διαιτησία".

Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων; "Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα" ανέφερε αργότερα ο κ. Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, ήταν επιβεβλημένη: "Επί τη βάσει αυτή, οικοδομείτο ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Γιατί να παλέψεις αφού το πρόβλημα σου το έλυνε η διαιτησία; Και δεν είναι διαιτητής εκείνος με τον οποίον χάνεις εξ’ ορισμού, ή αυτός που δίνει 6% και 7% αυξήσεις…» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Κατά τα άλλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε την στάση του κατά το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θέλησε να περάσει η εφαρμογή του Μνημονίου για τα εργασιακά μέσω της Βουλής, αντί της οδού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο: "υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο", δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.