Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πιθανή η επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Eνισχύεται η φημολογία ότι η Kυβέρνηση έχει «παγώσει» την έκδοση του νέου ΠΔ για τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, διότι εξετάζονται λύσεις περισσότερο ριζοσπαστικές, όπως η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς η ιδέα ενός υφυπουργείου έχει απορριφθεί εξαρχής από τον εφοπλισμό.

Το νέο ΠΔ παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως προς τη νομιμότητά του, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έφθασε μέχρι το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τελικά ουδέποτε δημοσιεύθηκε, με αποτέλεσμα ακόμα και οι φορείς της ναυτιλίας να αναζητούν με αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να ενημερωθούν για την τύχη του.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, όταν συναντήθηκε τελευταία με τους πολιτικούς υπαλλήλους του πρώην ΥΕΝ, είπε ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να επανασυσταθεί ένα αυτοτελές υπουργείο για τη ναυτιλία.

Υπέρ

Αυτή είναι και η άποψη της ναυτιλιακής κοινότητας σε όλο το φάσμα της, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μέχρι την ΠΝΟ, ενώ υπέρ της σύστασης εκ νέου του ΥΕΝ έχουν ταχθεί πρώην υπουργοί Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ τόσο σε συζητήσεις όσο και δημόσια σε διάφορες εκδηλώσεις. Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Πλακιωτάκης, σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο λόγω της ανεύθυνης και ακατανόητης πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ συμπληρώνει ότι το ελληνικό νηολόγιο έχει συρρικνωθεί στα 969 πλοία, ενώ αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει να συνδέεται με την οικονομική κρίση.

Πάντως χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον ναυτιλιακό χώρο είναι ότι τόσο το θέμα της εργασιακής ειρήνης στο λιμάνι του Πειραιά τον περασμένο Οκτώβριο όσο και το θέμα της άρσης του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και τις διαβουλεύσεις με την ΠΝΟ, δεν τα χειρίστηκε επί της ουσίας η αρμόδια υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστηκότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.