Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Επίσκεψη Ερντογάν: Ήλθον, Υπέδειξον και Απήλθον.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να υπέγραψε 20 συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής, εντούτοις δεν παρέλειψε να νουθετήσει και να επιπλήξει τους Έλληνες δημοσιογράφους ότι αυτοί ευθύνονται για τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, να παραθέσει τις διεκδικήσεις , αν όχι απαιτήσεις, της Υψηλής Πύλης και να αποδείξει πόσο καίρια για τα εθνικά της συμφέροντα είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική.

Θα σταθούμε σε δύο σημεία:

1. παραμένει το casus belli. Οπότε οποιοδήποτε ουσιαστικό βήμα στα ελληνοτουρκικά είναι ουτοπικό και ασχέτως αν κάποιοι μιλούν για ιστορικές επισκέψεις και άλλα τέτοια.
2. κοινή μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Τη στιγμή που η Άγκυρα εκτελεί εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους σχεδόν 50 δις δολαρίων την ερχόμενη 15ετία αναπτύσσοντας πλήθος νέων εξοπλίστικών προγραμμάτων και νέων τεχνολογιών, η οποιαδήποτε αναφορά για μείωση αποτολεί τουλάχιστον ανέκδοτο κακίστης ποιότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία με εφυείς πολιτικούς όπως ο Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου υλοποιούν μια επιτυγχημένη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την οποία η γειτονική χώρα, έχει ξεφύγει από την πολιτική εστίαση στον στενό Βαλκανικό χώρο και "βάζει πόδι" στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, επιχειρεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εγγύης και μέση ανατολή και επεκτείνει τις επιχειρηματικές της συνεργασίες με χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ν. Κορέα. Μάλιστα και η είσοδος της χώρας στις G20 δηλώνει την αλλαγή στρατηγικής της.

Έτσι τα όσα έθεσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν υπερβαίνουν τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες ίσσονος σημασίας καθώς:

-δεν άρει το casus belli
-ζήτησε αφοπλισμό των μαχητικών στο Αιγαίο (οπότε οι παραβιάσεις θα έχουν χαρακτήρα war game)
-ζήτησε την εκλογή του μουφτή στη Θράκη (στην Τουρκία τους διορίζει το Κράτος)
-ζήτησε την παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν σχετικά με την έκδοση βίζας και διαβατηρίου
-δεν αλλάζει το καθεστώς στην Κύπρο
-δεν ανοίγει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο

keramidogatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.