Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Επιβλαβείς χημικές ουσίες στα παιχνίδια


Την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των επιβλαβών χημικών ουσιών από τα παιχνίδια, επισημαίνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ, Κρίτων Αρσένης. 


Παρά τους ισχυρισμούς ότι τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή, δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποκαλύπτουν συχνά ότι υπάρχουν σε αυτά επιβλαβείς ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντές φλόγας, αλλά και βαρέα μέταλλα.

Οι εν λόγω ουσίες έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με ενδοκρινικές, αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ μελέτες τις συνδέουν και με καρκινογενέσεις. 

Η έκθεση των παιδιών στα βλαβερά αυτά χημικά, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα ασφαλή όρια των χημικών έχουν εξαχθεί για ενήλικες και όχι για παιδιά που είναι πιο ευπαθής ομάδα.

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή την απαγόρευση της χρήσης στα παιχνίδια, χωρίς παρεκκλίσεις, βαρέων μετάλλων αλλά και άλλων ουσιών με καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ιδιότητες. Επίσης, ουσιών που βιοσυσσωρεύονται, αλλά και που μιμούνται τη δράση των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας παιχνιδιών μετά τις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών προέρχεται από τρίτες χώρες με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα αλλά και πρότυπα ασφαλείας. Περίπου το 97% των εισαγωγών γίνεται από την Ασία, με την Κίνα να καταλαμβάνει το 86%. 

Σύμφωνα με το σύστημα συναγερμού RAPEX της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα, το 30% των προϊόντων που αποσύρονται από την αγορά είναι παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων για λόγους που αφορούν επικίνδυνα χημικά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόσυρση παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικές ενώσεις που, ήδη, απαγορεύονται στην ΕΕ.

Πηγή: europaikosnotos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.