Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Στο Σούνιο τουρκική φρεγάτα


Μέχρι το Σούνιο έφτασε η τουρκική Φρεγάτα “Yildirim” (F243) η οποία πέρασε από το Σούνιο αφού σχεδόν διέσχισε ολόκληρο το Αιγαίο για πλεύσει από το Αξάζ (απέναντι από τη Ρόδο) προς τα στενά του Ελλησπόντου. Συγκεκριμένα η τουρκική Φρεγάτα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Αξάζ χθες στις 3 μετά το μεσημέρι ακολουθώντας δυτική πορεία πέρασε βορείως της Ρόδου, μεταξύ Χάλκης και Τήλου νοτίως των Κυκλάδων και όταν έφτασε στη Μήλο άλλαξε την ρότα της προς το βορρά. Συνέχισε την αβλαβής της διέλευση περνώντας μεταξύ Σουνίου και Τζιάς στις 9 σήμερα το πρωί και συνέχισε βορειοανατολικά από το Ακρωτήριο Καφηρέας (κάβο ντόρο) και αργότερα βορειοδυτικά της Λέσβου προς τον Ελλήσποντο . Αυτή είναι η ένατη φορά από την αρχή του χρόνου που τουρκικό πλοίο προχωράει σε τέτοιου είδους ενέργειες (5 κορβέτες και 4 φρεγάτες) αν και δεν ήταν όλες «αβλαβής». Την πορεία του Τουρκικού πλοίου παρακολουθούσε από μικρή απόσταση η ελληνική Φρεγάτα «Λήμνος».

Aβλαβής Διέλευση

Σημειώνεται ότι για την πλεύση ενός πλοίου σε χωρικά ύδατα άλλου κράτους δεν χρειάζεται ειδική άδεια ή ενημέρωση του κράτους. Kάθε πλοίο, ακόμη και πολεμικό, έχει τη δυνατότητα να πλεύσει όπου θέλει εφόσον ακολουθεί τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Οι κανόνες που καθορίζουν τον όρο «αβλαβή διέλευση» είναι:

-Η διέλευση πρέπει να είναι συνεχής και ταχεία, εκτός από την περίπτωση βλάβης ή περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

-Δεν επιτρέπεται η άσκοπη, έστω και για λόγους αναψυχής, περιπλάνηση, εκτός και αν αυτή συνδυάζεται με πορεία προς ή αναχώρηση από εσωτερικά ύδατα που είναι τα ύδατα των λιμανιών. Κάτι που έκανε η τουρκική φρεγάτα.
-Για τα υποβρύχια και άλλα σκάφη που μπορούν να κινηθούν σε κατάδυση πρέπει να βρίσκονται σε ανάδυση.
Ο όρος «αβλαβής διέλευση» αίρεται αυτόματα όταν:
-Yπάρξει απειλή από το συγκεκριμένο πλοίο.
Ξεκινήσουν ασκήσεις ή γυμνάσια στο πλοίο.

-Γίνουν ενέργειες που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν προπαγανδιστικές.
-πραγματοποιηθούν προσγειώσεις ή απογειώσεις αεροσκαφών

-αν προκληθεί ρύπανση

ν κάνει υδρογραφικές έρευνες ή άλλης μορφής έρευνα.

-αν παρεμβάλει σε συστήματα επικοινωνίας ή σε εγκαταστάσεις του παράκτιου κράτους. Επίσης η τουρκική φρεγάτα Barbaros (F244) απέπλευσε και αυτή από το Αξάζ και κινήθηκε βόρεια της Ρόδου και δυτικά των νησιών Κω, Ικαρίας, μεταξύ Χίου και Ψαρών, δυτικά της Μυτιλήνης και κατευθύνθηκε προς τον Ελλήσποντο. Κοντά της ήταν η τορπιλάκατος «Κανελλόπουλος».

«Καταιγίδα»

Ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει η τουρκική ενέργεια αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ξεκίνησε η ελληνική άσκηση «καταιγίδα» (διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας) στην οποία συμμετέχει το σύνολο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και το Σώμα των Πεζοναυτών.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου και θα την παρακολουθήσουν οι Α/ΓΕΘΘΑ και Α/ΓΕΝ

keramidogatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.