Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 2,5% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2010


Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 2,5% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων και πτώση της κατανάλωσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετέβαλε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι παραμένει η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1% και στο σύνολο του 2009 η πτώση της ανάπτυξης προσέγγισε το 2%.
Τα στοιχεία που συμβάλουν στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το α΄ τρίμηνο, έχουν ως εξής:
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% (μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%. Αντίθετα, αύξηση 8,4% σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,7% (μείωση 9% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ, αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%).
Μείωση 0,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (μείωση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%), ενώ μείωση 6,6% παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,7%). Για τον λόγο αυτό, μείωση 15,8% παρουσίασε τελικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.
Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση 3,2% το α΄ τρίμηνο εφέτος.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,7%, καθώς και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,2 %. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας- συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας- κατά 5,3%, των κατασκευών κατά 24,6%, του εμπορίου, ξενοδοχείων- εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 1,9%, καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 2,9%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο εφέτος οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.