Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Τραγωδία της Γάζα


Η επέμβαση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε πλοία που μετάφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό ακόμη περισσότερων, μεταξύ των οποίων και ελληνικό αποτελεί σίγουρα ένα λυπηρό γεγονός. Όμως έχει κάποιες σημαντικές προεκτάσεις που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Σημειώνεται ότι μεταξύ των πλοίων που πλέον είναι υπό κατάληψη βρίσκεται και το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία ενω Έλληνες επέβαιναν και στο «Σφενδόνη». Επικεφαλής ήταν το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», στο οποίο και έγινε η αιματηρή συμπλοκή.

Στη χώρα μας ο πρέσβης του Ισραήλ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ διεκόπη η κοινή ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου. Η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο.» Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ισραηλινή επέμβαση εντούτοις πρέπει να μείνουμε στη στάση της Τουρκίας: Εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της και μεταξύ άλλων ανέφρε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του». Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει δια της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χρησιμοποίησε Βαριές εκφράσεις και έκανε λόγω για «Πειρατεία» και τόνισε ότι η Τουρκία έχει την αναγκαία δύναμη να «υπερασπιστεί μέχρι τέλους» τα δικαιώματα των πολιτών της και πρόσθεσε: ότι «καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πειρατική δραστηριότητα κάποιας χώρας εναντίον πολιτών άλλων χωρών» και επισήμανε ότι «είναι παράνομο και το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Γάζας. Δεν έχει καμία νομιμότητα από διεθνή άποψη». Όμως υπάρχουν μια σειρά από ερωτηματικά που ίσως φωτίσουν μια άλλη πτυχή της τραγικής αυτής ιστορίας:

1. Το κράτος που εμπλέκεται και που πολίτες του στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη (ή τουλάχιστον είναι επικεφαλής) είναι εκείνο που πραγματοποίησε και δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενιών και άλλων πληθυσμών του.

2. Είναι εκείνο που καθημερινά επεμβαίνει κατά των κουρδικών πληθυσμών εντός του εδάφους του αλλά και στο έδαφος του Βορείου Ιράκ

3. Που απειλεί με casus balli την Ελλάδα στο αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων που έχει θέσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και που προχωράει σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

4. Έχει δημιουργήσει και επεκτείνει στρατιωτικές βάσεις της στην Αλβανία.

5. Υλοποιεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 50 δις δολαρίων μέχρι το 2013.

6. Καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφός

7. Επιχειρεί να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της εγγύς ανατολής

Έτσι λοιπόν πρέπει να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή της συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς τα γεγονότα αυτά συνέβησαν ένα μήνα μετά την ενεργειακή συμφωνία της Άγκυρας με το Ιράν, καθώς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί για να αποδείξει ότι αναλαμβάνει νέο ρόλο. Από την άλλη το Ισραήλ είναι μια χώρα ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που δεν φαίνεται να αποδέχεται το νέο ρόλο της Τουρκίας, αλλά και το ίδιο έχει «ανοιχτά μέτωπα».

Ένα είναι σίγουρο: η γεωπολιτική σκακιέρα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει πλέον νέα πιόνια, ή καλύτερα ένα από τα πιόνια έγινε πλέον αξιωματικός και επιχειρεί νέες κινήσεις με αιχμή του δόρατος το Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.