Τρίτη 25 Μαΐου 2010


«Πόδι» και στο Ιόνιο βάζει η Τουρκία, μετά την έγκριση από την αλβανική Βουλή της σχετικής διάταξης «περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας» στη χώρα αυτή της Βαλκανικής. Έτσι μπορεί άμεσα να αναπτυχθεί τουρκική στρατιωτική δύναμη 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα υπάρχει εν λειτουργία νέα βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο που κατασκευάστηκε με τουρκικά κονδύλια. Η συγκεκριμένη βάση εγκαινιάστηκε με τουρκο-αλβανική άσκηση όπου είχε συμμετάσχει το υποβρύχιο Dolunay τύπου 209. Σημειώνεται ότι το αλβανικό κοινοβούλιο απέρριψε προσφάτως την διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Έτσι αποδεικνύεται ότι η Άγκυρα έχει εκ διαμέτρου αντίθετες βλέψεις από όσα διακηρύττει περί νέας ελληνικο-τουρικής προσέγγισης, (καθώς όποιος επιδιώκει την Ειρήνη δεν δημιουργεί ναυτικές βάσεις σε άλλες χώρες). Επίσης τις τουρκικές επιδιώξεις διαψεύδουν:

-Ο εξοπλιστικός μαραθώνιος των 50 δις για την ερχόμενη 15ετία, με την επιδίωξη το 80% από αυτά να κατασκευάζεται στην Τουρκία, θέτει υψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια

-Τα τουρκικά στρατεύματα που με δεδομένη τη φιλοτουρκική στάση των Σκοπίων πλέον περικυκλώνουν τη χώρα μας εκτός από τα ανατολικά και από τα βόρεια και βορειοδυτικά σύνορά μας.

-Ο νέος ευρύτερος περιφαριακός ρόλος που επιχειρεί να διαδραμματίσει στην περιοχή της νότιοανατολικής Ευρώπης και εγγύς Ανατολής.

kermidogatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.